Review: Lektioner i mord

Lektioner i mordLektioner i mord by Henrik Lange
My rating: 3 of 5 stars

An entertaining book for those of us who have read a Swedish crime novels, or seen a version on TV, which should by now include most of the world’s population … This is a variation on Lange’s winning concept to summarise novels and movies in three very concise panels, and the book also contains a number of these patented short versions of classic Swedish crime novels. Most of the book consists, however, of a tongue in cheek look at the genre, with an overview of all the clichés you have to use as well as advice on how to build a career as a writer of detective novels, including advice to always include food in the stories so that you can then write the obligatory cooking book, participate in cooking programs on TV and so on.

This is funny in a low-key kind of way and I can see how this book can work well in Sweden as well as abroad considering the popularity of Swedish detective novels in the whole world.

Swedish:

En underhållande bok för dem av oss som läst svenska deckare, eller sett en version på TV – vilket väl borde inkludera större delen av världens befolkning … Detta är en variant på Langes vinnande koncept att sammanfatta romaner och filmer i tre mycket koncisa rutor, och boken innehåller också ett antal kortversioner av klassiska svenska deckare. Större delen av boken består dock av ett lustmord (sorry, kunde inte låta bli …) på genren, med en genomgång av alla klichéer man måste använda sig av och hur man ska bygga sig en karriär som deckarförfattare, inklusive råd som att man bör inkludera mat i berättelsen så att man sedan kan skriva den obligatoriska matlagningsboken, vara med i matlagningsprogram på TV osv.

Det här är kul på ett småputtrigt vis och jag kan mycket väl se hur denna bok kan gå hem såväl i Sverige som utomlands med tanke på hur stort svenska deckare är i resten av världen.

View all my reviews