Review: Det är inte meningen att man ska vara här

Det är inte meningen att man ska vara härDet är inte meningen att man ska vara här by Thomas Olsson
My rating: 4 of 5 stars

Thomas Olsson made his debut in the mid noughts with the satirical strip Rogert. 2013 came the graphic novel Församlingen (The Congregation), about growing up in a fundamentalist Christian environment. Olsson’s latest graphic novel, Det är inte meningen att man ska vara här (We are not supposed to be here), is a claustrophobic reconstruction in comics form of the much talked about Franklin expedition to find the Northwest Passage in the mid-1800s. To make the story more humanly accessible, it is here presented from the point of view of a young ship´s boy’s point of view (piquantly enough, also named Thomas).

Olsson has obviously studied the history of the expedition extensively in order to create this book and even if we do not really know what happened, it is clear that most things in the graphic novel are based on evidence obtained during archaeological excavations of the remains that have been found. The comic is drawn in Olsson’s somewhat cute, iconic style, which contrasts with the doomsday theme of a story of a crew that slowly dies in the icy expanses, while at the same time making it more human and easier to relate to. The images are sparsely coloured with only a few shades of blue, which obviously suits a story set among sea, snow and ice, but also adds to the claustrophobic feel of the whole.

An interesting, well told and captivating historical drama.
Swedish:

Thomas Olsson debuterade vid mitten av 00-talet med den satiriska humorserien Rogert, varav det finns två samlingsvolymer. 2013 kom den längre serieromanen Församlingen, om att växa upp i en frireligiös miljö. Olssons senaste serieroman, Det är inte meningen att man ska vara här, är en klaustrofobisk rekonstruktion i serieform av den mytomspunna Franklin-expeditionen, som vid mitten av 1800-talet gick ut på att finna Nordvästpassagen. För att göra berättelsen mer mänsklig, presenteras den från en ung skeppspojkes synvinkel, som pikant nog också hette Thomas.

Olsson har läst på inför skapandet av boken och även om man inte egentligen vet vad som hände är det tydligt att det mesta bygger på indicier som framkommit vid olika arkeologiska utgrävningar av de efterlämningar som funnits. Serien är tecknad i Olssons ganska gulliga, ikoniska stil, vilket kontrasterar till den domedagsbetonade historien om en besättning som sakta går under i isvidderna, och samtidigt gör den mer mänsklig och lättare att relatera till. Serie
n är sparsmakat färglagd med ett fåtal nyanser av blått, vilket naturligtvis passar en berättelse som utspelar sig bland hav, snö och is, men samtidigt späder på den klaustrofobiska känslan.

Ett intressant, välberättat och medryckande historisk drama och ett välkommet tillskott till den svenska serieutgivningen.

View all my reviews