Review: Sockerärter

SockerärterSockerärter by Tinet Elmgren
My rating: 4 of 5 stars

This is a little gem of a graphic novel. Set in Russia after a world war in the near future that seems to have wiped out most of humanity (here made up of anthropomorphic pigs…) and most of the technology. A small group of survivors have built themselves a true communist society and are trying to make do, while they are all slowly dying from radioactive poisoning. The protagonist is a former soldier who deserted and are now trying to make himself useful by biking around, helping out, solving disputes etc., while coughing worse and worse. It’s sad, beautiful and touching, and really far from many other, more chaotic, action filled post apocalyptic dystopias. I do hope we will see more stories from this world in the future.

Swedish:

Det här är en liten pärla bland svenska serieromaner. Förlagd till Ryssland i en snar framtid, efter ett världskrig som verkar ha utplånat större delen av mänskligheten (här tecknade som en slags antropomorfa grisar) och det mesta av teknologin. En liten grupp av överlevare har skapat ett sant kommunistisk samhälle och försöker klara av vardagen, medan de sakta dör av radioaktiv strålning. Huvudpersonen är en tidigare soldat som deserterat och som nu försöker hålla sig sysselsatt genom att cykla runt och hjälpa till, lösa konflikter med mera, samtidigt som han hostar värre och värre. Det är sorgligt, vackert, gripande och milsvida från många andra, mer kaotiska och actionfyllda postapokalyptiska dystopier. Jag hoppas verkligen att det kommer fler historier från denna värld.