Review: Helt enkelt Samuel

Helt enkelt SamuelHelt enkelt Samuel by Tommi Musturi
My rating: 4 of 5 stars

The Finnish artist Tommi Musturi creates wordless, symbolic comics, often with four square panels per page and images brimming over with imaginative details and richness of color. Inspiration can be discerned from Hergé and Joost Swartes ligne claire, but also from Jim Woodring’s whimsical, hypnotic comics. The main character is a simple, stylized white figure which rarely shows any emotion despite being exposed to everything from traveling backwards from the tomb of the womb, to the artist’s hand literally, and forcefully intervening in the storyline. The short comics contained in this book are not clearly linked, and are divided with what appears to be individual, non-sequitur illustrations. Overall, the book’s content, however, creates a unified feeling that lingers after reading.

Swedish:

Finländaren Tommi Musturi skapar ordlösa, symboliska serier, ofta med fyra kvadratiska rutor per sida och bilder som svämmar över av fantasifulla detaljer och färgprakt. Inspiration kan skönjas från Hergés och Joost Swartes klara linjen-stil, men även från Jim Woodrings infallsrika, hypnotiska serier. Huvudfiguren är en enkel, stiliserad vit figur som sällan visar några känslor trots att han utsätts för allt från att färdas baklänges från grav till livmoder, till att tecknarens händer bokstavligen ingriper i seriens handling. De korta serierna i boken hänger inte tydligt samman, och avdelas även med vad som framstår som fristående illustrationer. Sammantaget ger bokens innehåll dock en sammanhållande känsla som dröjer kvar efter läsandet. Det har tidigare getts ut en bok med Musturis serier på svenska, På väg med Samuel (2009), med samma huvudfigur. Seriekonst på hög nivå.