Review: Spirou 1969-1972

Spirou 1969-1972Spirou 1969-1972 by Jean-Claude Fournier
My rating: 3 of 5 stars

The Danish/Swedish publisher Mooz continues the publication of hardcover collections with the classical French album comic Spirou and Fantasio. This volume contains the first three albums by Franquin’s successor, the then young and inexperienced Jean-Claude Fournier. Taking over after the recognized master was surely no easy task and both art and storytelling are quite clunky at first, but gradually gets better.

Spirou is a traditional humorous adventure comic about a daring hero and his friend, the journalist Fantasio, their pet squirrel Spip and a colorful collection of supporting characters. Fournier introduced his own additions to the supporting cast in these albums, such as the entertaining Japanese magician Itoh Kata and the sinister but bumbling organization the Triangle, in which all members are named after numbers according to their hierarchical position. The stories are in Fournier’s version, in true 70’s spirit more based on everyday life, with less trips to exotic countries and less science fiction-inspired elements compared to Franquin’s run.

Just like the previous volume, this collection is sadly weighed down by poor proof reading and fact-checking. Despite this fact, this book should be in every serious comics collections, as it is part of the chronology of one of the world’s most successful and entertaining comics.

Swedish:

Det dansk-svenska förlaget Mooz fortsätter utgivningen av samlingsvolymer med den klassiska franska serien Spirou, som ett komplement till samlingarna med seriens glansperiod av och med skaparen André Franquin som Egmont tidigare gett ut.

Denna volym innehåller de tre första albumserierna av Franquins efterträdare, den då unge och oerfarne Jean-Claude Fournier. Att ta över efter den erkände mästaren var troligtvis ingen enkel uppgift och det är ärligt talat ganska valhänt till att börja med, men tar sig efter hand.

Spirou är en klassisk äventyrsserie om en oförvägen hjälte och hans vän, journalisten Nicke, deras ekorre Spip och ett färgstarkt galleri av bifigurer, som upplever fantastiska äventyr. Fournier introducerar i dessa album egna tillägg till listan av bifigurer, som den underfundige japanske trollkarlen Itoh Kata och den ondskefulla organisationen Triangeln, där alla medlemmar är numrerade efter deras hierarkiska position. Berättelserna blir under Fournier, i sann 70-talsanda lite mer vardagsnära, med färre exotiska länder och science fiction-inspirerade inslag jämfört med Franquins serier.

Precis som den förra volymen dras denna samling ner av undermålig korrläsning och faktagranskning, och den danska förlagan lyser igenom i namngivningen på figurer etc. Trots detta bör boken finnas i alla seriösa seriesamlingar, då den utgör en del i kronologin av en av världens mest framgångsrika och underhållande serier.