Review: Henriettas monsterbok

Henriettas monsterbokHenriettas monsterbok by Liniers
My rating: 4 of 5 stars

The second book by the Argentinian comics artist artist Liniers in Swedish and just like the previous one, Regnballongen, a wonderful, compassionate, thoughtful little book that is suitable both for those who recently learned to read, and for reading aloud.The story is seemingly simple: a little girl decides to tell a story and illustrate it. She embarks on a narrative journey that ranges from “her” simpler, more naive images of how a girl walks into a Narnia-inspired wardrobes and has an adventure, and the storytelling girl who discusses the story and what’s going to happen next with her cat. All of this is done with a clear understanding of how children think, without ever getting drearily peadogocial.

This little graphic novel is in itself engaging and fun, but it will also most probably spark the desire to create in the reader, who will reach for the crayons after having finished reading.

Swedish:

Den andra boken av den argentinske serieskaparen Liniers på svenska och precis som den tidigare, Regnballongen, är detta en underbar, inkännande, tankeväckande liten bok som passar utmärkt såväl för de som nyligen lärt sig läsa, som för att läsa högt.

Historien är till synes enkel: en liten flicka bestämmer sig för att berätta en historia och illustrera den och beger sig ut på en narrativ resa som konstant varierar mellan “hennes” enklare, mer naivistiska bilder av hur en flicka går in i ett Narnia-inspirerat klädskåp och upplever äventyr, och den ritande flickan som diskuterar berättelsen med sin katt. Allt är gjort med tydlig förståelse för hur barn tänker utan att någonsin bli träigt pedagogisk.

Serien är i sig engagerande och kul, men lär även väcka skaparlust hos läsaren, som troligtvis kommer att sträcka sig efter färgkritorna efter att ha läst färdigt. Korta sagt, ännu en ypperlig barnseriebok från Cosmos Comics, som verkligen är ett vitamintillskott till den svenska serieutgivningen.

View all my reviews