Review: Blå är den varmaste färgen

Blå är den varmaste färgenBlå är den varmaste färgen by Julie Maroh
My rating: 4 of 5 stars

This is a book that I looked forward to reading, not least after it won the Audience award in Angoulême a few years ago. And maybe I had set my hopes too high, for I was not as smitten as I expected to be. Sure, it’s a strong story and I was really touched by several scenes, but at the same time the history feels a bit too predictable as if it was written after a preset schedule where the author checks the right boxes along the way. And the relationships are also a little too stereotypical for my taste. The end felt slightly rushed, and the long jump in time that takes place does not feel completely justified. Even the pictures feels a bit tentative, but this at least fits the story of this insecure teenager.

With all these caveats, I still liked the book, and can see that it really can fill a hole in the Swedish comics market right now. Had I had the opportunity of diversifying the rating more, I had probably given the book 3.5 stars, but I ended up choosing to go for the higher mark because of the emotionally hard hitting scenes that it does contain.
Swedish:

Det här var en bok jag sett fram emot att läsa, inte minst efter det att den vann publikpriset i Angoulême för ett par år sedan. Och kanske hade jag för högt satta förhoppningar, för jag var inte riktigt så tagen som jag väntade mig att bli. Visst, det är en stark historia och jag blev rejält berörd vid flera scener, men samtidigt känns grundstoryn lite väl uppstyrd efter ett förutsägbart narrativt schema och relationerna är väl stereotypa. Slutet kändes också aningen forcerat, och det långa hopp i tiden som sker känns inte helt motiverat. Även bilderna upplever jag som lite ofärdiga, sökande, men det passar å andra sidan historien om denna osäkra tonåring.

Med alla dessa brasklappar tyckte jag trots allt om boken, och kan se att den verkligen kan fylla ett hål i den svenska serieutgivningen. Hade jag haft den möjligheten hade boken fått 3.5 i betyg, men jag väljer att gå åt det högre betyget för de starka känslomässigt laddade scener som den trots allt innehåller.

View all my reviews