Review: Arne Anka: Mentala selfies

Arne Anka: Mentala selfiesArne Anka: Mentala selfies by Charlie Christensen
My rating: 4 of 5 stars

Charlie Christensen is back with the twelfth collection of the cult comic Arne Anka. These volumes are nowadays only partly collections of the short comics that Christensen makes for a Swedish newspaper, which as always contain satirical comments about our time, presented as a dialogue between the main protagonist and his friends as they stumble from bar to bar. Most of the book, however, contains a longer stand-alone comic made especially for this book. This time Christensen addresses the terrorist attacks that has shook the world in the last few years, and in particular the attack against Charlie Hebdo, and how we react to these threats. This difficult question is discussed from a philosophical perspective and a large part of the comic is set in Europe in the 15th century, where the operations of the Inquisition are contrasted with what is happening now. An interesting contribution to the debate on freedom of expression, by a master of comic art. This should really be translated into other languages, as it deserves a larger audience.

Swedish:

Charlie Christensen är tillbaka med den tolfte serieboken med kultfiguren Arne Anka. Sedan ett par volymer tillbaka rör det sig endast till viss del om återutgivning av de serier som Christensen skapar för tidningen Dagens Arbete. Dessa innehåller som alltid satiriska kommentarer om vår samtid, framförda av seriens huvudperson i dialog med någon av hans vänner medan de vandrar mellan olika barer. Större delen av boken består dock, precis som förra volymen, av en längre fristående serie. Denna gång tar Christensen sig an de terrorattacker som skakat världen, och i synnerhet attacken mot Charlie Hebdo, och hur vi reagerar på dessa hot. Denna svåra och stora fråga behandlas från ett filosofiskt perspektiv och en stor del av serien utspelar sig i 1400-talets Europa, där inkvisitionens verksamhet kontrasteras mot vad som händer här och nu. Ett intressant inlägg i debatten om yttrandefrihet, av en mästare på seriekonsten.